2010. augusztus 8., vasárnap

Virtuális centrumok - 1ház, web2

Ezzel a címmel hangzott el fórumbeszélgetés a Szélrózsán, amely elé magam is nagy várakozással tekintettem és kissé csalódottan távoztam. Nem azért, mintha egyenként nem mondtak volna okosakat a jelenlévők, csak a várakozásom volt más: azt reméltem, az evangélikus internetes kommunikációról tudok meg többet. Közös (hangos) gondolkodásra számítottam arról, "mit ér az internet, ha egyházi", konkrétan, evangélikus…. Hol tartunk, "hová kattint a templom egere", hol kellene tartanunk, mit tehetünk személyesen hozzá mi, mezei gyülekezeti tagok, honlapszerkesztők, hogy ugyanolyan korszerűek legyünk ma, mint volt Luther a maga idejében. Ehelyett a beszélgetés túlságosan is általános irányokat vett, ahol pedig nem, ott már-már személyes megbántás - megbántottság lett a következménye. (Ez utóbbit tényleg őszintén sajnálom; mélységesen tisztelem azt a hatalmas munkát, amelyet országos honlapunk főszerkesztője végez.)

Hogyan is állunk hát az internettel?
Egyformán jelen van-e gyülekezeteinkben, netalán már megelőzi, mint mindennapi információforrás, a hagyományos formákat? (hírlevél, újság, nyomtatott hirdetés). Most nem elsősorban az igehirdetésre és a szorosan vett lelkészi szolgálatokra gondolok, hanem ilyen egyszerű dolgokra: hol érhető el a lelkész, mikor vannak istentiszteletek, milyen, naponta, hetente nem ismétlődő gyülekezeti alkalmakon vehetünk részt? Ha igen, pontosan és naprakészen nyújtjuk-e ezeket az információkat? Elegendő és megfelelő információkat nyújtunk-e?


Mi a gyülekezeti honlap funkciója? Az egyházközség tagjainak informálása? Mások – az ismeretlenek, vagy félig ismerősök hívogatása? Magunk megmutatása? Lelki tartalmak közvetítése? Ha mindez együtt, van-e rá elég képességünk, ismeretünk, energiánk?

Kik az olvasóink? Olvasnak-e bennünket a fiatalok? Vagy a „kitanult” középkorúak és idősebbek fórumai vagyunk? Mennyit tudunk egyházunk netes életéről? Vannak-e sürgető feladataink?
Hogyan felelünk meg gyülekezetenként annak, amelyet egyházközségünk tagjai elvárnak tőlünk?


Ön mit gondol erről?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése