2010. augusztus 21., szombat

Hídépítés -izlandiakkal

Építsünk hidakat, romboljuk le a falakat! Ez a törekvése az Atlantic Bridge nevű nemzetközi ifjúsági szervezetnek.
A Hollandiából induló kezdeményezésnek az Egyesült Államokban, Kanadában, Izlandon, Angliában, Belgiumban, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában is működnek csoportjai, az úgynevezett Bridgebuilder csoportok. A szervezet központi törekvése a hídépítés különböző kulturális, etnikai és vallási háttérrel rendelkező fiatalok között.

Egy Bridge-Builder csoport létrejött a soproni Líceumban is.
Izlandi fiatalokkal való találkozásukról ír Mesterházy Balázs a következő Christophorosban.

Íme, egy részlet:

De miért éppen Izland? Ahol nincsenek fák, nincsen több 300 ezer embernél, nincsen meleg soha, nincsen más, csak gejzírek, meg (egyre jobban füstölő) kitörő vulkánok? Még a politikát sem veszik komolyan, hiszen Reykjavíkban egy komikust választottak meg főpolgármester-jelöltnek… és egyébként is hetekre megbénítják Európa légi közlekedését…

Ja, hogy majdnem 100%-ban evangélikusok? Ja, hogy Ordass Lajos izlandi nyelvről fordította le a 17. századi híres költőjük, Hallgimur Petturson Passió-énekeit? Ja, hogy személyes kapcsolatok szintjén nagyon természetes emberek?

Tavaly augusztusban Hollandiában voltam az Atlantic Bridge nevű keresztyén ifjúsági szervezet konferenciáján, ahol nagyon jó barátságba kerültem egy izlandi evangélikus ifivezetővel. Elkezdtünk beszélgetni, hogy a szervezet kulcsának számító ún. Bridgebuilders Club (Hídépítő Csoport) létrehozása mindkettőnk szívügye, ezért jó lenne, ha – a megalakulás után – meglátogatnánk egymást. A diákcsoportok számára szóló program ugyanis két évre szól, a havi találkozókon egy meghatározott kurrikulumot teljesítünk, amely során különböző identitás, kulturális és vallási kérdések kerülnek elő, aztán az első év végén egy európai cserét bonyolítunk, majd részt veszünk közösen a nemzetközi ifjúsági fesztiválon (az idén aug. elején Kőszegen, jövőre Csehországban), a második évben pedig már nagyobb szerepet kapnak a keresztyén értékek, és a végén egy amerikai cserekapcsolat realizálódhat.

Ez utóbbi ismerősen hangozhat sokak számára, hiszen ugyanezzel a szervezettel kapcsolatban álló mosonmagyaróvári fiatalok philadelphiai júliusi hajóbalesetével tele volt a hazai média is. Igen, az, amikor Dóra és Szabolcs életét veszítette a Delaware folyóban. Egyik este ezért most a fesztiválon közös gyászistentiszteletre gyűltünk össze a kőszegi evangélikus templomba, hogy emlékezzünk a két fiatalra, akik 2009. decemberében még részt vettek ugyanitt, a kőszegi hétvégi előkészületi alkalmon…

De erre a fesztiválra már egy olyan hét után mentünk, amit az izlandi 20 fős csapattal együtt töltöttünk. Fogadtuk őket Bécsben, körbejártuk Sopront, még az evangélikus templom tornyába is feljutottunk. Kirándultunk Budapesten, Kapolcson a Művészetek Völgyében, és töltöttünk két felejthetetlen napot Balatonszárszón. Ezenkívül családoknál aludtak, többször játszottunk a gyülekezeti teremben, ami igazi kis közösséggé formált bennünket. Jó készülni arra, hogy február végén meglátogathatjuk őket.

Képek: http://picasaweb.google.com/balazs.mesterhazy/IcelandersInHungary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése