2010. augusztus 16., hétfő

Emlék-istentisztelet az Eggenberg házban

Augusztus 20-án 17 órakor hagyományos, kétnyelvű istentisztelet lesz a Szent György utcai Eggenberg házban. Ez a hagyomány egyformán tiszteleg azok előtt, akik üldöztetések közepette, akár a szabad ég alá kényszerülve, az időjárás viszontagságainak kitéve is, hitük szerint akarták hallgatni Isten igéjét, és azok előtt, akik befogadták, védelmükbe vették az üldözött soproni protestánsokat.

A reformáció eszméi korán eljutottak Sopronba. 1522-ben Kristóf bencés szerzetes a hitújítás oldalára állt. Előbb a Kecske templom, majd az évtizedek múltán az összes soproni templom protestánssá lett. A hamarosan meginduló ellenreformáció következtében 1584-ben a bécsi udvar megtiltotta az evangélikusok szabad vallásgyakorlatát, a város templomai kiürültek, Sopronnyékre és Németkereszttúrra jártak istentiszteletre az evangélikusok.
1606-ban engedélyt kaptak arra, hogy a város templomai közül egyet használhassanak, ez volt a Szent Mihály templom. 1674-ben azonban a bécsi udvar visszaítélte a templomot a római katolikusoknak. A hajlék nélkül maradt gyülekezetet a város polgármestere, Lackner Kristóf fogadta be ideiglenesen házának udvarába.
Ekkor sietett az evangélikusok segítségére Eggenberg János herceg özvegye. Neki, aki rokonságban állt a brandenburgi választófejedelemmel, joga volt a saját házában istentiszteletet tartani. Megvette hát 1674-ben az egyemeletes, loggiás udvarú lakóházat és az evangélikusok rendelkezésére bocsájtotta. Ebben az udvarban tartották két évig az istentiszteletet, a máig álló szószék egyszer egy évben ismét az igehirdetés helye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése