2010. augusztus 13., péntek

Miért nincsenek nyitva az evangélikus templomok?


Gosztonyi Lívia fotós blogján találtam a napokban ezt a szép felvételt templomunk padjairól. Egyúttal egy olyan mondatot, amely már másoktól is elhangzott protestáns templomokkal kapcsolatban: „Nagyon ritkán van nyitva, de most olyan szerencsém volt, hogy be lehetett menni….”

Miért is nincsenek olyan formán nyitva az evangélikus templomok, mint római katolikus társaik?
Az okok teológiai nézetkülönbségekre vezethetők vissza. Luther Márton reformjának egyik fontos eleme volt, hogy a Szentírást, Isten igéjének hirdetését állította a szertartások középpontjába. A templom nem szakrális tér, hanem olyan liturgikus terület, amely az istentiszteletek – az evangélium hirdetése és a szentségekkel való élés – alkalmával szentelődik meg. A templomnak Isten igéje adja meg az értelmét, önmagában, hitéleti szempontból nincs jelentősége. Ezért egy evangélikus „akkor jár templomba”, amikor Isten igéjét akarja hallgatni.

Ugyanakkor a templom műalkotás is, szemet gyönyörködtető építészet, nem meglepő, hogy mások – nem evangélikusok – is kíváncsiak rá. Örömmel tudatom, hogy nyáron – ha csak hétvégeken is – bárki számára látogatható. Pénteken és szombaton, délelőtt 10 és 12 óra, valamint délután 14 és 16 óra között önkéntes gyülekezeti tagok várják a turistákat.
Ha ismerőseik, vagy kiránduló csoport más alkalommal szeretné megnézni a templomot, a szomszédos Lelkészi Hivatalban ebben is segítségükre lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése