2010. augusztus 23., hétfő

Egyház, internet, web

Azt reméltem, korábbi bejegyzésemhez csatlakoznak majd hozzászólók, s mint a gyülekezet honlapjának gondozója, sok hasznos gondolatot fordíthatok napi gyakorlatra.
Talán csak elkezdeni nehéz...

Országos honlapunk főszerkesztő asszonya rövid írásomat kitette a www.evangelkus.hu-ra, és ide érkezett egy reakció, Szabó-Papp Gabriellától, amelyet most teljes terjedelmében átemelek – hátha éppen ettől kap lendületet a további disputa:

„Mint gyülekezetünk Tájékoztatási Bizottsága vezetője mondom el: van honlapunk, de rengeteg körülötte a vita mind a technikai megoldásokat illetően, mind a tartalmiak dolgában. Ha azonban arra kerül a sor, hogy ténylegesen csinálja valaki, akkor sehol senki, és kifogásokkal tele a padlás. Úgy gondolom, hogy egy gyülekezeti honlaphoz kell egy technikai munkatárs, aki felteszi a cikkeket és gondozza a honlap technikai megoldásait, és kell egy szerkesztő, aki összeszedi a megfelelő anyagokat. Ez utóbbi funkciót csak az tudja ellátni, aki benne él a gyülekezet életében, tehát a hétközi és ünnepi alkalmakat ismeri, tud megbízást adni fotót és cikket írni tudóknak, és figyel arra, hogy az egyéb kommunikációs eszközökkel összhangban legyen a gyülekezet honlapja. A nyomtatott információforrások nemigen tudják naprakészen követni az eseményeket, ezért a friss infók helye egyre inkább a honlap lenne. A honlap alkalmas "hívogatónak" is, de akkor fel kell adni azt az internetes szokást, hogy az oldalsó menübe pakoljuk a cikkeket téma szerint. Hívogatni szerintem inkább akkor tud a honlap, ha mindig van valami friss írás a nyitólapon, hogy a keresők lássák: ebben a gyülekezetben van élet. Az alapinfók jól megvannak az oldalmenüben, rákattinthat, akit megragad a főoldalon levő cikk. Szinte mindenki a technikai megoldásokon agyal, nem a tartalmiakon. Egy gyülekezeti honlap más szerkesztési (tartalmi) elvek szerint tud jól működni, mint egy más tematikájú honlap, gondolom én. És mások hogy látják?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése