2011. március 14., hétfő

Tudják, hogy Petőfi Sándor is ...


….evangélikus volt..? Meg Kossuth Lajos is. Jó erre gondolnunk ma, nemzeti ünnepünkön!

Sopront, jelenlegi lakhelyemet, és Mezőberényt, szülővárosomat, összeköti Petőfi Sándor neve. (Vajon hány tepülés van, amely nem vallja magáénak a nemzet költőjét..?) Ez a kép itt Orlai Petrics Soma: Petőfi Mezőberényben című festménye.

Orlai, a magyar történelmi arcképfestészet úttörője, unokatestvére volt a költőnek, az ő családjánál vendégeskedett többször is Mezőberényben.
Pedig csak soproni diákként ismerte meg, mikor a szünidőt Ostffyasszonyfán, Salkovics Pétereknél töltötték mindketten. Idősebb Salkovics Péter testvére volt annak a Salkovics Mihálynak, aki vétkes volt Petőfi apjának, Petrovics Mihálynak a tönkretételében.

Életre szóló barátság köttetett ezen a nyáron!
Azonban elérkezett a szünidő vége, ifjabb Salkovics Péterre és Petrics Somára várt a soproni iskola, a nagybácsi úgy döntött, Sándornak adni kell néhány forintot, és útjára bocsájtani. Úgy vélte, a szünidei ellátással jóvátette azt, amit egy másik Salkovics követett el a család ellen. Sándor elkeseredett, bánatában beállt katonának Sopronba…

Pedig hát nem volt egy katonás alkat… Keserű is volt számára katonáskodás! Mégis csatlakozott, jóval később – már a szabadságharc vezéralakja, lánglelkű költőjeként - Bem tábornok seregéhez, mert úgy érezte, így marad hű önmagához.

Mezőberényből indult utolsó útjára. A Körös hídjánál emléktábla hirdeti: Itt volt a régi rév, ahol 1849. július 18-án Petőfi Sándor átkelt a Körösön, hogy Bem tábornok erdélyi seregéhez csatlakozzék. „Ekkor hagyta el költőnk örökre ábrándjainak hazáját, az általa sokszor megénekelt Alföldet…” (Orlai).
Ma őt is ünnepeljük!

2 megjegyzés:

  1. Tegnap este a Párizsi Magyar Intézetben voltunk az ünnepi fogadáson. A műsorban szerepelt Hegedűs D. Géza színművész úr, aki Petőfi, Arany, Vörösmarty és Ady verseket adott elő. Többek között elhangzott a Szörnyű idő című költemény is, amelynél a művész megemlítette, hogy a költő ezt Mezőberényben írta (a többinél nem mondta).
    Történelmi pillanatot éltünk át, miszerint Mezőberény neve még szerintünk soha nem hangzott el a Magyar Intézetben, de éppen itt volt az ideje. A végén odamentünk a művészhez és bemutatkoztunk, mint a teremben lévő egyetlen mezőberényiek (ketten). Kölcsönösen örültünk a találkozásnak és nagyon szimpatikus vonás, hogy Hegedűs D. Géza sokat tudott Petőfi berényi kapcsolatairól. A Németh László: Petőfi Mezőberényben című darabban is játszott.
    K.M.

    VálaszTörlés
  2. Kedves KM!
    Jó volt olvasni soraidat, és jó volt érezni, hogy ugyanaz az áramkör köti össze Mezőberényt és Sopront, Mezőberényt és Párizst...

    VálaszTörlés