2010. október 28., csütörtök

Öt bejegyzés az 500 éves reformációhoz - ötszáz év, ötszáz szó....

Még csak közelítjük azt a bizonyos ötszáz évet, az évforduló 2017-ben lesz. Egyházunk azonban már ettől az évtől készül az alkalom méltó megünneplésére. Pünkösdi körlevében adtak hírt püspökeink a tervekről, és a reformacio500.hu weboldal megnyitásáról.

2017 felé haladva minden évnek megvan a maga témája, a 2010. évé a reformáció és nyilvánosság. Ebben az évben különösen is figyelünk/figyeltünk Luther munkatársára, legközelebbi barátjára, Philipp Melanchtonra.
A honlapon megtalálják a következő évek témáit
, olyan izgalmas kérdések szerepelnek közöttük, mint a reformáció és szabadság, reformáció és a nők, reformáció és ünnep.
A témákhoz jeles évfordulókat, és egy-egy bibliai személyt kapcsoltak. Nézzék meg:bennem nagy reménységet ébresztett a programtervezet, sok lehetőséget lelki töltekezést nyújthat!

A híreken, kiadványokon, rendezvényeken kívül folyamatosan bővülő anyagban tájékozódhatnak.

Megtalálhatják például a balatonbogláriak ötletét is:
(Az írás ebben a formában a www. evangelikus.hu oldalon jelent meg)

A balatonboglári gyülekezetben a reformáció 500. évfordulójára egy olyan könyvet szeretnének kiadni mely ötszáz szót tartalmaz. Olyan szavakat és pár mondatos magyarázatait gyűjtik össze, amely kifejezi a mai keresztény ember számára, hogy mit is jelent ma a reformáció.

„Az érzéseinket sok esetben egy szóban is ki tudjuk fejezni. Ezek a szavaink hozzátartoznak az emberi életünk legmélyebb pillanataihoz, ünnepeinkhez. Nehéz dolgunk van akkor, ha nem mondatokban, hanem szavakban kell gondolkodni. Tapasztaltuk, egy üzenet akkor ütős, ha rövid és könnyen elvihető, megjegyezhető. Nagyon nehéz megfogalmazni az üzenetet egy szóban, pár betűben” – írta a balatonboglári gyülekezet lelkésze, Czöndör István a fraternetre feltett levelében.

Aki azonban kedvet és indíttatást érez arra, hogy részese legyen ennek a kiadványnak, annak várják szavait és rövid pár mondatos magyarázatát az adott szóról az istvan.czondor@lutheran.hu e-mail címre, vagy az alábbi posta címre küldhetik el szavaikat: 8630 Balatonboglár, Hétház u. 17.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése